5 Mar 2012

Facebook QnA turned ugly (english translation will be available) Pt. 2

Watch out for those idiots comments
FB Link Here.











Yustech GT

Saya ade satu soalan teramat noobie dan ubi sekali.Ia berkenaan HakCipta lagu.

Lagu Orang.

a)Berapa luas liputan dan perlindungan kepada lagu tersebut.Adakah ia juga meliputi persembahan di dalam bilik,jam studio,Fun Fair,majlis sulit dan terbuka.?
b)Perlukah kita dalam erti kata sebenar minta kebenaran pada pemilik lagu untuk membuat persembahan.?
c)Berapa lama kebenaran itu di berikan?
d)Jika kita ubah susunan lagu itu contoh solo dalam satu2 lagu orang,adakah perlu minta kebenaran juga.
e)Berapa kah kadar bayaran persembahan per song di market sekarang?Contoh 1 time 50cent?play 10 time pay RM4.95?

Lagu Sendiri.

a)Dengan adanya halaman yang menawarkan muat naik percuma bagi ciptaan sendiri,adakah ianya sah untuk dijadikan bukti di Mahkamah untuk membuktikan ketulenan pemilik.?
b)Adakah pendaftaran lagu di MACP masih relevan?
c)Adakah kuasa lindung dan tuntut MACP global?
d)Dalam satu situasi Ali buat lirik,Ah Chong buat ChordWork dan Ramasamy buat solo.
Adakah pemberian royalty sama rata utk Ali,Ah Cong dan Ramasamy??
e)Berapa lama kah Hakcipta itu terpelihara?50thn,100thn etc??

Ade lagi tapi saya simpan soalan lain untuk waktu akan datang,harap GNers yang mempunyai info boleh kongsi pda saya yang teramat Ubi dan Noobie nih.

TQ.
· · · Friday at 12:33pm near Kuala Lumpur

    • Yustech GT sapa2 boleh share??
    • Behtash Arra'uf Topik yg menarik..
      Friday at 1:14pm · · 2
    • Mat Penjejak Awan Ni kena rujuk pakar undang2
      Friday at 1:18pm via mobile · · 4
    • Behtash Arra'uf Byk situasi yg menyebabkan hak dan duit pemuzik mengalir ke org lain.. kita perlukan badan bebas dan pakar perundangan untuk keadilan bersama..
      Friday at 1:25pm · · 3
    • Kurt Aie peh...luas jugak skop jawapannya....sng cite xder skema jawapan bagi persoalan nie....suma jawapan bole pakai....
    • Andy Fp Full Ini tak boleh bincang disini..kena secara berdepan..nanti susah faham...apa saya boleh cakap ialah macp masih relevan dan membantu....Penulis lagu dan lirik.ini ialah hal publishing dan copyrights...kena di terangkan oleh pakar ...kita tak boleh bincang disini sangat.kalau nak cerita pasal macamana nak lindung ciptaan kita ..mungkin boleh - who are you to say what can and can't be discuss here??anyway my question is not directed to you.Its a general question.Haha
      Friday at 2:16pm via mobile · · 11
    • Ahmad Shah Ziri Mohamed Setuju ngan bang aji..
      Friday at 2:35pm via mobile · · 1
    • Yustech GT Bro Andy Fp Full sudi lah share disini apa anda pasti dalam pengetahuan dan pengalaman anda di Industri.Love all Serve all Bro.This andy guy seems to know things,thats why I ask him.
    • نظريشحم توان Tuan by right lagu cover yang kita jam dalam studio latihan kena bayar royali ke tak?
    • Andy Fp Full Kalau untuk jam saja di studio tak perlu bayar...
    • Yustech GT We need knowledgeable people inside the industry to be here in GN,Hope some of them Bump into this page.We're in the dark long enough.
    • Andy Fp Full Sekiranya jadi kita punya plan utk music camp atau majlis rasmi GN kita akan naik kan subject ni dan insyaallah kita akan cuba jemput wakil dari senior publishing house yang ada dan wakil dari macp sendiri utk memberi talk ...amacam?akan ditambah dengan mungkin wakil2 senior songwriter dan senior player dalam industri....insyaallah....love all serve all.
    • Jules De Verne kalo untuk lebih dari 1 jam...baru kena bayar.....
    • Ulquiorra Naz ni bkn noob pnye soklan ni..topik yg sgt mnarik..thanks jwapan Andy Fp Full bnyk membantu..
    • Yustech GT And the answer to my question are???..terkini ade seramai 2634 ahli page friend GN yg mana telah banyak kali terbukti nak himpunkan 10% pada satu2 masa pun ade mustahil.Di page ini pun saya tak nampak semua 2634 fan beri komen walaupun digalakkan utk berbuat demikian.Semua atas sebab peribadi..Yustech GT faham..Jadi kepada saudara Andy Fp Full sila berpijak dibumi yg nyata,Jawapan anda atau pun cubaan anda utk menjawab sekadar Rhetoric dan Janji yg seolah mustahil utk ditunaikan.Maaf Bro,Saya memang terbuka.Soalan sampingan saya terus ke Anda ialah "Are you with us and tranparent or are you with another side and trying to hide something?".. love all serve all (with action and not rhetoric)
    • ChickenSonique Wan adakah anda dh register...?.. :) - Wtf has this got to do with anything?Racist question.

    • Angah Encem Sayah sudah register... Andah pulah bagaimanah...??? - Another Moron!!Another racist!!
    • Jemboo Dreadlock'n'Roll Yustech GT O_o seminggu kalau nak taip kat sini lom tau boleh habis..kena duduk kat MANO...MACP relevan beb..
    • Andy Fp Full Yustech-saya tak berpihak dgn mana2,dan saya masih berpijak di bumi nyata......bak kata jemboo,seminggu taip pun tak abis..saya cuba menolong bukan berpihak dgn siapa siapa.jangan tuduh sembarangan bro...kalau kita ada kan majlis ilmu,kalau perlu ilmu tu datang lah...nak seribu daya...tak kan semua benda termasuk legal term nak disebut disini...kan ada badan2 berkanun yg handle benda tu.saya cuma beri usul je bukan kerja dgn diorang.i got nothing to hide...dan tiada kepentingan diri disini.harap maklum..
    • Mohd Firdaus B. Othman hal ini mungkin boleh diajukan dalam event penyerahan GN membership card..sekiranya ada yang boleh membantu untuk menjawap soalan tersebut lah..
    • Andy Fp Full Mohd firdaus-lebih afdal sekiranya majlis utk members macam music camp kita naik kan subject ni...so bila kita para admin cuba organize sesuatu bagi kita sama sama menimba ilmu di harap siapa yang mahu turut serta atau mahukan knowledge support sama2....by becoming an official members of GN datang beramai2 ..baru love all...then baru boleh serve all...
    • Mohd Firdaus B. Othman yup..saya setuju..
    • Yustech GT When I don't know, I put myself as a Noobie and ask.When I am unsure,I give my thoughts about it.When I'm very sure and its about things that are related my field I give my straight blunt opinion,sori to say some may not like it.I choose to be honest and move on..Who ever you are,you need my help and opinion.I give it without taking into accounts what Groups,Gender,Sex,Color & Age your're from (it makes no difference to me.Haha)..Its called Professional,Rational without Fear or Favor,Foreign or Domestic...Love All Serve All (without discrimination) enuf said. ;)
    • ChickenSonique Wan yup...i agreed , lebih afdal dan lebih professional (being as professional for the most of my life spent career), secara up close n personal..perkara mcm ni hanya blh jelas dgn lebih detail (jika benar2 ingin kepastian) secara begitu,..harap2 dpt confirm kan date or utk lebih nmpk 'professional' , blh la digunakan perkataan sebagai appointment...♥
    • Andy Fp Full Mmm...bukan tak boleh jawap..boleh.tapi kena lah gaya nya..tak perlu lah say discrimination ke apa..coz u are more to provoking then to know the Answer..terlalu banyak benda nak kena tulis kalau nak explain..kalau berdepan cakapkan lebih baik..saya tahu benda2 ni pun makan tahun juga..agak2 dari segi penulisan berapa buku nak ditulis utk buat penerangan...?so nak berbual pun seminggu tak habis...law utk publishing pun nak tau kena ambik jurusan undang2 entertaintment law...music business pun nak kena study sampai ke university...so tak logic la nak terang secara bertulis kat sini...banyak nak tulis tu...bukan ada orang bagi gaji pun..so bila kita cuba nak kumpulkan semua...nak tau sangat,hadirkan lah diri....tanyalah banyak mana pun...insyaallah kita cuba unkaikan...
    • Andy Fp Full Dan saya pun bukan makan gaji dgn mana2 pihak...just 100% musik..buat kerja sendiri dan protect karya saya sendiri...and macp banyak menolong writers dan local publishing macam saya ni...soalan saya,boleh saya tahu apa karya2 anda yang dah keluar atau pun di abuse oleh pihak tak bertanggungjawap?
    • Andy Fp Full Insyaallah kalau boleh tolong kita tolong sesama kita...apa ada hal...mati esok pun bukan kita bawa bekalan karya kita tapi amalan je bro...lokasi tertulis alamat awak pun sangat dekat dengan saya...so kalau ada masa terluang dan sekira saya free,pm je boleh cerita2 hal ni.sambil kena kopi ke...
    • ChickenSonique Wan Yustech GT - sy harap anda blh luangkan masa utk berjumpa, lbh bijak begitu, sebagai org yg btul2 inginkan kepastian...juga blh mengeratkan silaturrahim...♥
    • Joez Flow isu yg hot neh...
    • Syarizul Ikhram tutjuan baik jadi rumit... yup betul tu!!
    • Andy Fp Full Isu nya bagus...cuma soalan nya lebih kepada publishing dan macp..untuk publishing insyaallah boleh la kot nak jawap tapi panjang la...tak larat aku nak type macam nak buat buku..better jumpa..boleh membawak ke beberapa hari...untuk macp i can put this question to a proper channel iaitu wakil macp sendiri menjawap insyaallah....
    • Syarizul Ikhram kami tgh usahankn utk memajukan GN..memang akan ada cabaran yg dtg...cuma minta support dari kwn2 SEMUA.... :(
    • Trunasuci Arafat sori menyampuk.. saya bukan sapa2.. hendak seribu daya tak hendak seribu dalih.. itu je.. dalam mencari ilmu dan pengetahuan, kita bertanya dan nakkan jawapan, kena la cari.. kalau perlu berjumpa duduk dan bertanya, boleh dpt jawapan terang dan jelas.. mcm org menuntut ilmu juga, atau belajar apa2.. FB sekadar media tapi tetap ada limitation, (contoh saja ) sedangkan rakan kenalan saya Anthony Baxter, head teknikal Google pun untuk meeting perkara penting dengan developer dia kena fly pergi USA jumpa meeting dan tunjuk.. walhal dia boleh email atau buat video conferencing.. kenapa? ada perkara kita perlu berdepan dan bercerita, tak boleh via remote/internet.. :) Did you read my question?I guess not!!Lol!!
    • Yong Joe Black Isu ini sgt baik tapi jgn ada agenda sebaliknya penyelesaian terbaik adalah bersemuka secara terbuka dgn pihak yg terbabit. Jgn gunakan platform ini utk kepentingan diri sendiri Dan jgn babitkan semua member2 GN love all serve all
      P/s otw balik KL
    • Trunasuci Arafat Yong Joe Black; yups isu yg baik dan as u said, duduk bersemuka cerita, it's better.. mudah selesai satu2 perkara bila duduk semeja.. :)
    • Syarizul Ikhram very sad... - Indeed it is
    • Jily Toomis adala la reason tak cite secara public. Mungkin betul ckp andy. Lagi pon kalu face to face kan lebih afdhal. Mengeratkan lagi hubungan sesama GN member
      22 hours ago via mobile · · 3
    • Yustech GT Maybe I should remind all including me,that we should read my Noobie questions very carefully(word for word).its no about MACP specifically,Its a mix of noobie question that's been in my mind.If Mr Andy Fp Full see it as an issue and he has issues than I have no control about that... love all,serve all,justice for all..(say no discrimination).
      20 hours ago ·
    • Trunasuci Arafat erm.. I'm also newbie ( of course ), but as i know, when we talk about publishing in general, possibly la we'll relate to MACP. Maybe badan2 lain tuh saya tak arif sgt mcm PRISM ( dah tutup? ) dan RIM.. itu saja yg saya ternampak.. rasanya ramai disini yg lagi arif dan expert, tahu lebih detail. encik Yustech GT mungkin lebih arif tentang soalan2 tersebut, kalaula bukan MACP, maybe encik ada sumber2 lain?
      20 hours ago ·
    • Yustech GT Hello En Trunasuci Arafat,Saya lah yang noobie di sini dan yang bertanyakan soalan2 a,b,c.etc..diatas tu...harap maklum semua.
      20 hours ago · · 1
    • Trunasuci Arafat ye la encik Yustech GT, saya pun newbie juga, banyak yg tak tau dan kena belajar lg.. cuma cadangan saya, sila berjumpa dengan encik Andy Fp Full, kalau nak tahu lebih lanjut.. dia lebih arif tentang ini.. boleh arrange sesi mengeteh bersama Q&A session tu.. :)
      20 hours ago · · 2
    • Angah Encem Frankly I think GN admins should delete this kind of thread. Why? Read from the start and try to understand everything. I can see somebody insulting others and usually newbie won't asked kind of heavy question... Most of newbies(just like me) will bother more about HOW to play and improve their playing rather than wasting salivas on discussing about copyright etc. - Shut up and practice then.Lol!!
      20 hours ago via mobile · · 3
    • Yustech GT Maafkan saya En.Trunasuci Arafat jika saya telah dianggap telah membuat statement kasar terhadap anda.Maafkan saya. As for the others,you know where I stand.Thanks.
      20 hours ago · · 1
    • Jemboo Dreadlock'n'Roll Yustech GT O_o..Jangan pk2 lagi..SIGN!!..25 percent tuan penasihat!! 8-)
      20 hours ago · · 1
    • Andy Fp Full
      Saya nampak soalan ni sebagai isu yang bagus,bukan 'issues' yg awak maksud kan...boleh diterangkan..cuma bukan disini.itu je.y make it so difficult?saya takda hidden agenda untuk memperbesar kan keadaan,cuma ingin membantu..takut ada nanti salah sangka...itu saja...takda lah nak memperbesarkan keadaan so nak bg nampak intelligent ke kat orang..tidak sekali.jumpa,saya terangkan.dah terang..and nak sampaikan maklumat pada kawan2 lain up to u...dan saya pun sekadar menolong,bukan kementerian penerangan ya yg serve all 24 jam...sekadar berkongsi passion dan pengalaman...
      20 hours ago via mobile · · 6
    • Andy Fp Full
      And yustech,please saya bukan musuh anda...saya cuma ingin membantu...kalau nak ikut kan keadaan saya yg bz,apa saya kisah ini hal,saya boleh buat tak peduli je ....but i do care about people who really want to know...if u said u r newbie and want to know...senang je,nak ilmu,pegi sekolah.takkan sekolah nak datang kat kita...akhir kata saya sedia membantu..secara berdepan ..bukan bertulis..(sebab banyak sgt nak tulis,dan saya belum bercadang nak buat buku..hahaha)
      19 hours ago via mobile · · 5
    • Trunasuci Arafat yah2.. maybe it's time to sit ramai2 minum2 hepi2 sama kawan2... thats komuniti and friendship is all about :D
      19 hours ago · · 2
    • Mat Penjejak Awan stay in tune brothers!!!
      19 hours ago · · 1
    • Sabba Luba Ridiahk sape yg nak bertanyer tuh senang jek..pi fb abg ketak nas ahmad tanyer lah ape sajah kemusyikilan..rasenyer kalo kat GN neh memey tak sesuai nak bercerito..sowi yer wa kuang ajor sikit...^_^
      19 hours ago ·
    • Mat Penjejak Awan Sabba Luba Ridiahk ape yg menarika di sana
      19 hours ago ·
    • Trunasuci Arafat apa2 je la tu.. jom kengkawan lepak2 minum2 bila free.. sambil2 tanya para admins aktiviti2 nak buat...
      18 hours ago ·
    • Mat Penjejak Awan Nas Ahmad main gtar ke
      18 hours ago ·
    • Trunasuci Arafat ok all.. sayah mengGTG duluhhh darik opihss.. nanti ada masah kita jumpah minum2 di MANO :D
      18 hours ago ·
    • Sabba Luba Ridiahk bukan setakat giter jek semuah bidang dia Terjah..semuah department dia tau..pages dia pong open tuh cer arr tanyer sebagai ilmiah tgk dia jawab tak ?..^_^
      18 hours ago · · 1
    • Jemboo Dreadlock'n'Roll
      Yustech GT O_o Lagu Org : jawapan ringkas ---> a) kalau bawak lagu org (cover) kat majlis2,funfair,persembahan di khalayak ramai...sepatutnya penganjur kena bayar MACP,MACP akan collect duit,info list2 lagu yg dibawakan oleh artis yg perform..MACP --> Music Authors' Copyright Protection...kalau pasang lagu artis,lagu pencipta org lain di tempat awam mcm kat Disco,shopping mall,public karaoke,restaurant besar contohnya,MACP akan collect jugak..sebab?? kalau kita beli kaset,CD..ada tulis --->"Semua hak pengeluaran dan pemilik kerja2,rakaman adalah terpelihara.Oleh itu persembahan di khalayak ramai,penyiaran atau peniruan tanpa kebenaran rakaman ini adalah di larang" ..Sooo...kalau ada pihak yg buat bisnes,make money,tarik pelanggan utk keuntungan mengunakan hasil karya org lain di tempat awam,dia kena bayar kat owner,mencipta lagu asal tu!..MACP di tubuhkan utk protect kita punyer hasil karya seni ciptaan (Music)yg asli tu tadi supaya tidak disalah gunakan oleh mana2 pihak yg tak bertanggung jawab yg cuba amik kesempatan mengambil 100% keuntungan dari hasil karya seni(music) kita tu tadi...MACP protect kita punya hasil karya(Music) dan jugak tolong bayar royalty kepada pencita,composer tuan punyer lagu tu tadi.....Penaaaaaaaaaat wa nak taip beb!!!!!!...kalau nak sambung,nak taip kat sini.. pekataan MACP je ada lagi 839 kalau tak silap wa!!(baru jawapan ringkas yg soalan a) je ni)......Guitar stand lom amik lagi..nanti wa dtg amik kat studio lu,masa tu wa gi tau la lagi apa yg wa tau!! NOPE...>.<
      18 hours ago · · 5
    • Panglima Eelz Jemboo Dreadlock'n'Roll kalau ada artikel sama wa yek boss
      18 hours ago · · 1
    • Jemboo Dreadlock'n'Roll Panglima Eelz O_o err..insyaallah..wa taip pakai 2 jari je ni beb..(mcm kura2) 8-/
      18 hours ago ·
    • ChickenSonique Wan Alhamdulillah ♥
      18 hours ago · · 2
    • Jily Toomis aku kene bayar ngan jemboo la sebab cover hari tu. Aduh duit dh kering nih
      18 hours ago via mobile · · 3
    • Andy Fp Full Thanks jemboo..itu tak abis lagi..publishing pun satu hal gak...to protect your own rights...macp funcyion dia lagi besar,to protect local publishing house juga not only songwriters....
      13 hours ago via mobile · · 1
    • Andy Fp Full ‎#typo-function
      13 hours ago via mobile ·
    • Andy Fp Full Tak masuk lagi hal mechanical royalties/syncronization fees/audio rights/song rights/publishing rights etc...
      13 hours ago via mobile · · 1
    • Dee Brutal wooo..brader Jemboo Dreadlock'n'Roll,msuk & diterima dgn elok minda nih...
      12 hours ago · · 1
    • Yustech GT
      Jemboo Dreadlock'n'Roll,jawapan anda terbuka,padat,matang,membina dan amat relevan dengan soalan saya..Usaha dan kegigihan anda menaip dan perihatin sesama insan tanpa mengira members or non members amat murni..Most of us noobie and silent watchers will appreciate your effort.Thanks for being sincere and non discriminate.Thumbs Up...While the famous Mr Andy Fp Full,your comment remain to be seen as Hot Air without any weight and point to my question,Its better to be quiet than pretend to know what you don't know.Haha...My advise to you is to look at the questions not the questioner....http://dictionary.reference.com/
      dictionary.reference.com
      Dictionary.com - the largest and most trusted free online dictionary. Quickly find accurate definitions and audio pronunciations of words.
      11 hours ago · ·
    • Syarizul Ikhram nk uji org lah nih?Bodoh betul mamat ni..tak paham baca la..
      11 hours ago · · 2
    • Syarizul Ikhram wrong platform lah bro....sini utk guitarist berkongsi pendapat pengalaman...Saya pun guitarist gak,jadi apa masaalah anda ini?lol.
      11 hours ago · · 1
    • Andy Fp Full Its ok....pendapat masing masing...sorry sekiranya tak dapat memuaskan hati lu...tapi jawapan jemboo pun sekadar ringkasan juga...not details...i live my life doin music,protect and have my own publishing...so terpulang bro.wa mampu senyum je...
      11 hours ago via mobile · · 4
    • Andy Fp Full Ok lah kalau lopak air tu dah disangka lautan...saya ok sahaja..hak masing2.. :)
      11 hours ago via mobile · · 2
    • Sabba Luba Ridiahk its better to be quiet..ayat takleh blah..wa pong honest gak nih...^_^
      10 hours ago via mobile ·
    • Andy Fp Full Ye lah sabba..betul juga tu..takkan la saya ajak semuka untuk kena teh sekadar nak bagi tahu 'sorry sebenar nya saya tak tahu'.....hahahaha..tak logic juga ya...terpulang lah.kerja saya kena jalan juga....apa pun saya willing membantu..walaupun tak pernah jumpa dan kenal dah judge macam macam.... Saya sedekahkan senyuman untuk anda :)
      10 hours ago via mobile · · 1
    • Sabba Luba Ridiahk wa pong penin gak nih bro andy..(pasang koyok)...
      10 hours ago via mobile ·
    • Andy Fp Full Sabba takyah pening2....lets move on bro.. :) if you can't contribute anything then I would agree to that.:)
      10 hours ago via mobile · · 2
    • Rizki Faruzzi Relax untuk bro Andy Fp Full and please be calm bro Yustech GT , jum senyum :D
      10 hours ago · · 2
    • Andy Fp Full ‎:)
      10 hours ago via mobile · · 1
    • Jily Toomis sudah gaharu cendana pula
      8 hours ago via mobile ·
    • Max Sayuthi udah... jangan gaduh gaduh.. tunggu bulan 6 ni akan ada GN 1st showcase dan akan ada woksyop bersama MACP. MAKE SURE HADIR YAA!! *tamo cakap itu laa ini laaa... so the conversation stops here.. kalau bersambung lagi.. WA DELETE INI THREAD OK.
      8 hours ago · · 9
    • Malaikat Maut TEEEEEEET....DESTROY...ERASED...IMPROVED...THE END
      5 hours ago · · 3
    • Trunasuci Arafat Max Sayuthi; agreed.. nuff said :) Jemboo Dreadlock'n'Roll; woit lama tak jumpa.. jom minum2 bila free.. wa bz ngan show Arch Enemy..
      2 hours ago · · 1
    • Max Sayuthi ‎*nak tiket arch enemy!!
      2 hours ago · · 3
    • Trunasuci Arafat Max Sayuthi; tiket dok ada lg.. presale.. sayah kulih2 sajah.. tukang cuci bra Angela Gossow je ni
      2 hours ago · · 2
    • Ridzi Yahya
      Sorry bro...I just got back from Dubai... I just read this thread. This is my understanding how it works. I maybe wrong so if I am please if anyone finds my understanding wrong – by all means please do correct me ;)

      A) OTHER ARTISTS MATERIAL

      a.1) Permissions for use of material privately or publicly.

      It is my understanding that for private use you won’t need permission. But if you plan to play other people’s material live for a profit, i.e. as a song in a playlist for a restaurant, pub, club, a working band’s gig etc, then as a courtesy to the author you must ask for permission. Most of the time the copyright owner won’t have any objections for other people to play one off’s, but if the copyright owner feels that an entity is making profits from his intellectual property, then it is up to the copyright owner’s discretion of the amount he wishes to charge the entity.

      a.2) Do we need to ask for permission of copyright owner if we want to cover the copyright owner's song in a live performance.
      Again, this relates to the question above. A basic courtesy of asking first before performing the material should always be exercised as the author may have already copyrighted the material, and any violation of this copyright could land the performer in trouble legally.

      a.3) the duration of the permission.

      This is again entirely at the discretion of the copyright owner/ or depends on the agreed time/amount of usage of the copyrighted material.

      a.4) the going rates that is paid for the performance of the song.

      I have no knowledge on the going rates these days. Perhaps someone else can shed some light on this matter.

      B) YOUR OWN MATERIAL

      b.1) With the emergence of free websites such as Soundcloud etc. which allows you to upload your own songs for free would it be valid as proof in court to prove the copyright owners rights to material?

      Until this day I have little faith of the cyber world. Until this day before I upload anything on the internet I burn my material on a CD, put it into a case, into and envelope and post it as a registered parcel to myself. There are usually tick boxes of what sort of licensing you are giving to anyone that listens to your material. It’s divided into 2 groups:

      1. All Rights Reserved – pretty much self explanatory

      2. Creative Commons – It means offering some of your rights to any member of the public but only under certain conditions. You can select what people can do and can’t do with your music.

      What you can select when giving a Creative Commons License is -

      · Attribution - You let others copy, distribute, display, and perform your copyrighted work but only if they give credit the way you request. – This goes without saying. It’s would be pretty annoying if someone didn’t credit you for that masterpiece that you shed blood, sweat and tears writing – Okay, maybe I am getting a little melodramatic with that, but I just wanted to put this into perspective. ;)

      · Noncommercial - You let others copy, distribute, display, and perform your work — and derivative works based upon it — but for noncommercial purposes only. - You can either opt-in or opt out of this one.

      On top of Attribution and Noncommercial licenses, you have to grant one of the below. You can either:-

      · No Derivative Works - You let others copy, distribute, display, and perform only verbatim copies of your work, not derivative works based upon it.- This means whoever wants to use your material can, but they cannot modify it in any way. They have to use it exactly how you wrote and perform it.

      or:-

      · Share Alike - You allow others to distribute derivative works only under a license identical to the license that governs your work. They can modify and distribute your material upon permission by you.

      b.2) Is registering songs at MACP relevant?

      Yes. I believe so. Who else is going to do it? Are you going to be able to do your own monitoring yourself??

      b.3) MACP’s jurisdiction – does it cover us globally?

      I am not sure about this one, but I will find out when I am a bit more rested – (I just got back from Dubai this morning. I need to sleep!) I’ll get back to you guys when I find out.

      b.4) Do co-writers get the same share?

      This depends on the agreement between the artists themselves. Honestly if I were going into a band situation where everyone is contributing a fair share amount of work. Splitting the royalties all the same seems like a logical way to go. But lets say if one of the musicians just play as he as told, then a set amount of percentage should be negotiated.

      b.5) How long is the Copyright valid for??

      According to the MACP website:- In Malaysia, copyright in a musical work subsists during the life of the author and fifty (50) years after his death. However, if before the death of the author, a work has not been published or broadcast, copyright in a work continues to subsist until the expiration of fifty (50) years following the first of the above events taking place. As regards a work of joint authorship, the life of the author who dies last is used for the purpose of calculating the copyright duration of the work.

      I hope this lengthy post has helped somewhat ;-) Great help.I pad ur back.

11 comments:

LPmalaya said...

sy da baca sumer komen..tnyata hanya jembo yg jawab soalan..yg lain sumer merapu bagai... & sgt "racist"..komen t'akhir skali adalah komen paling pengecut kerana nk delete comment tsebut..
troskn soalan hangat bro!

Jengkemut said...

adoii...tepuk dahi!

Kurt said...

ilmiah bole jd aasobiyah....

YusTech said...

sabar pelawat2 post ini,pasti ade penjelasan dan penyelesaian tentang apa yang telah berlaku.

Kurt said...

The answer is simple: post deleted...end of story...hahaha....

Kurt said...

Facepalm tgk post bro dah kene delete...

YusTech said...

Face palm to them.its a lesson for them to learn.Be rational and responsible and related to the issue when writing comments.

Jo @ NoobAxe said...

kes mendelete post yg diorg x berkenan ni bukan ni je.. ade byk lagi kes yg diorg delete tnp apa2 sebab munasabah (xpun sebab yg sgt mengarut)

**kesian wa tgk member yg kena aritu..

YusTech said...

Saya lebih kasihan pada Admin GNers.

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

That Chicken racist la.tara guna ler.abg yustech ta usah peduli ini stupid urang.